Blog věnovaný všem těm, kdo hledají skutečnou vnitřní harmonii
a znovunavázání láskyplné relace s Nejvyšším Pánem

DEFINICE BHAKTI

Nejvyšší bhakti, Uttama-Bhakti, je definována jako nepřetržitá služba nebo emoce, jež jsou zaměřené na Krišnu, formy Jeho expanzí i vše co s Ním souvisí. Jde o příznivý postoj vůči Krišnovi. Ten by měl být prost všech tužeb, kromě touhy Ho potěšit, a nezablokován neosobní jnanou, materialistickými rituály karmy nebo jinými nepříznivými činy.
(Sri Bhakti Rasamrita Sindhu)


Bengálské Khichuri

18. května 2010 v 21:28 | Bilvamangala dás |  Recepty
k
Suroviny:
4 středně velké brambory (kostky)
1 čajovou lžičku červeného prášku čilí papriky
1 čajovou lžičku cukru
1 čajovou lžičku prášku kurkumy
265 g půleného mung dálu, praženého
250 g nakrájeného květáku
asi 1,5 litru vody
sůl podle chuti
6 zelených papriček
265 g rýže
4 g mletého indického kmínu
100 g hrášku (čerstvý nebo mražený)

K dodatečnému ochucení:
55 g ghí (přepuštěného másla)
2 bobkové listy
2 celé červené čilí papričky
4 kardamomy
5 hřebíčků
2 kousky skořicové kůry (2,5 cm každý)
1 čajovou lžičku garam masaly

Postup:
Opražte nasucho mung dál, nakrájejte květák na kousky a rozřízněte zelené papričky.
Udělejte pastu z kurkumy, mletého indického kmínu a pálivé červené papriky.
Opláchněte rýži a nechte odkapat.
Dejte dostatečné množství vody do velkého hrnce, uveďte do varu a vmíchejte do ní opražený dál s rýží. Také přidejte kardamom, hřebíček a kousky skořicové kůry.
Když je rýže napůl uvařená vmíchejte do ní pastu z koření, zelené papričky a zeleninu, zvolna vařte při nízké teplotě dokud není vše uvařené.
Okořeňte směsí z čilí, bobkového listu a garam masaly kterou asi minutu osmahnete na pánvi v horkém ghí. Potom vmíchejte směs do vařeného khichuri.
Servírujte horké a s rozpuštěným ghí na povrchu.
Obětujte Pánovi a pak dobrou chuť.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama