Blog věnovaný všem těm, kdo hledají skutečnou vnitřní harmonii
a znovunavázání láskyplné relace s Nejvyšším Pánem

DEFINICE BHAKTI

Nejvyšší bhakti, Uttama-Bhakti, je definována jako nepřetržitá služba nebo emoce, jež jsou zaměřené na Krišnu, formy Jeho expanzí i vše co s Ním souvisí. Jde o příznivý postoj vůči Krišnovi. Ten by měl být prost všech tužeb, kromě touhy Ho potěšit, a nezablokován neosobní jnanou, materialistickými rituály karmy nebo jinými nepříznivými činy.
(Sri Bhakti Rasamrita Sindhu)


Kofty

23. června 2010 v 9:32 | Bilvamangala dás |  Recepty
k
Kofty jsou šťavnaté, indické zeleninové kuličky, které mohou být servírovány spolu s omáčkou ve které jsou namáčeny nebo v ní dušené. Existuje počet druhů zeleniny které jsou vhodné pro výrobu koft - brambory, zelí, květák, špenát a ředkev patří mezi nejoblíbenější. Kofty lze servírovat s rýží nebo kuskusem. Zkuste tuto šťavnatou lahůdku buď jako součást hlavního jídla, nebo jako doprovodný pikantní předkrm. Tento recept je na 24 koft.

Suroviny omáčka:
3 polévkové lžíce olivového oleje
2 bobkové listy
½ čajové lžičky prášku žluté asafetidy (ločidla)
600 g rajského protlaku
1 čajová lžička sušené bazalky
2 čajové lžičky soli
¼ čajové lžičky čerstvě mletého černého pepře
1½ čajové lžičky cukru

Suroviny kofty:
500 g nastrouhaného květáku
700 g nastrouhaného zelí
250 g cizrnové mouky
½ čajové lžičky prášku žluté asafetidy (ločidla)
1 čajová lžička mletého indického kmínu
1½ čajové lžičky soli
1 čajová lžička garam masaly
½ čajové lžičky červeného (cayenne) pepře
olej na smažení

Postup omáčka:
Zahřejte mírně v hrnci olej. Když je horký, vhoďte do něho bobkové listy a 1 minutu posmažte až začnou vonět. Vsypte asafetidu a krátce ji posmažte.
Přimíchejte rajský protlak a bazalku. Zvyšte teplotu a doveďte k varu, snižte teplotu a zvolna vařte 10 minut či až se obsah trochu zmenší. Přidejte sůl, pepř a cukr, odstavte ze zdroje tepla a nenechte vystydnout.

Postup kofty:
Smíchejte všechny přísady na kofty v míse až jsou dobře promíchané. Nepřidávejte vodu! Směs by měla být suchá a kuličky tuhé. Nedovolte aby si směs sedla, ale vyválejte ji do přibližně 24 kuliček. Rozpalte olej v hrnci nebo woku na teplotu 180° C. Opatrně vložte do oleje polovinu kuliček.
Nehýbejte s nimi dokud nezmění barvu a nevyplavou na povrch.
Smažte kofty asi 2-3 minuty dokud nevystoupí na povrch a nezačnou měnit barvu.
Snižte teplotu a smažte je dalších 8-10 minut, dokud nejsou červenohnědé.
Vyndejte je z oleje a nechte odkapat na kuchyňských papírových ubrouscích. Zvyšte opět teplotu oleje na 180° C a osmažte zbývající kofty.
Před podáváním namočte kofty na 10 minut do horké omáčky aby se mohly plně nasáknout a staly se kyprými a šťavnatými.
Obětujte Pánovi a pak dobrou chuť.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama